keskiviikko 20. elokuuta 2008

Suoraa apua Georgian sodan uhreille!

Kirkkomusiikin opiskelija Marja Korkalalla on henkilökohtainen kontakti Georgian sodan kriisialueelle. Välitän seuraavassa Marjan viestin, jonka mukaan on mahdollista auttaa sodan uhreja hänen kontaktinsa kautta:

Ystäväni, tutkija John Graham (Princetonin yliopisto, USA) on perehtynyt Georgian ikivanhaan kristilliseen kulttuuriin ja varhaiseen kirkkolauluun. Olin viime kesänä hänen ja paikallisen ortodoksikirkon vieraana Tbilisissä. John oli jälleen tutkimassa kirkkolaulua maan pääkaupungissa Tbilisissä, kun Georgian ja Venäjän välinen sota puhkesi. Hän on vaarasta huolimatta päättänyt jäädä alueelle auttamaan ja tukemaan paikallisia ystäviään.

Viimeisimmässä viestissään hän kuvasi kuinka kaupunkiin on virrannut n. 100 000 koditonta, sodan jaloista vailla minkäänlaista omaisuutta paenneita ihmisiä (lisää tulee koko ajan). Tilanne maassa on kaaosmainen, ja kaikenlaisia elämän perustarvikkeita huovista hygieniaan tarvitaan kipeästi.

Kansainvälisten avustusjärjestöjen toimintaa estetään edelleen alueella. Mm. Punaisen Ristin pääsy sota-alueella eristyksiin, vailla ruokaa ja juomaa, ja monien pahoin haavoittuneiden ihmisten luo on estetty. Kirkkolaulun kautta on autettu esim. lapsia pakolaisleireissä – John ja hänen laulavat ystävänsä ovat rauhoittamassa tunteita, antamassa rohkeutta ja toivoa kuoronsa kanssa.

Tänään John myös lähetti meilin, jossa pyysi välittämään viestinsä eteenpäin tutuilleni: Olisi hienoa, jos jokainen pystyisi lahjoittamaan esim. 20-30e, miksei enemmänkin, tietenkin oman tilanteensa mukaan. Kerätty summa on mahdollista lahjoittaa Johnin kautta, joka toimii yhdessä paikallisen ortodoksikirkon kanssa; hän hankkii rahoilla tarvikkeita pakolaisleireille, ja kertoo minulle mitä rahoilla on hankittu, ja minä välitän viestiä eteenpäin lahjoittajille.

Jos tahdot auttaa tällaista yksityistä kautta, meilaa tai soita minulle. Vastineeksi avustasi lähetän sinulle tekstin Georgian varhaisesta historiasta ja kirkkolaulusta. Toinen, ehkä tutumpi tapa auttaa on Punaisen Ristin kautta. Kiitos mielenkiinnostasi ja kaunista elokuuta.

Marja Korkala (MA in sacred chant),
kouluttaja
marjakorkala@hotmail.com
050 936 2004

20.8.2008 jatkoa…

Johnin viestien perusteella vaikuttaa siltä, että kaikenlaista apua tarvitaan tällä hetkellä lähes saarroksissa olevaan maahan. Hän oli itse ´laittamassa makaronia lautasille´ pakolaisleirissä eilen kun soitin Tbilisiin. Paikallisten pakolaisten (sekä georgialaisten että ossetialaisten) kertomukset tilanteesta ovat olleet surullista luettavaa.

Georgian patriarkka Ilia sai vasta viime päivinä luvan vierailla Gorin kaupungissa, jossa on jo viikkoja ollut suuri määrä haavoittuneita saarroksissa ja piilossa kellareissa. Hän sai henkilökohtaisella autollaan tuotua 4 haavoittunutta ulos kaupungista. Menehtyneitä sotilaita on ollut viikkoja hautaamatta kaduilla. Ortodoksiystäväni ovat olleet nunnien ja munkkien kanssa pesemässä ja hautaamassa iskuissa kaduille kuolleita. Punaista Ristiä ei vieläkään päästetä monelle alueelle.

Minkäänlaiset kv. sopimukset ja säädökset siviilien kohtelusta eivät ole päteneet tässä sodassa. Pakolaisia sodan jaloista kuljettaneita siviiliautoja on armotta tulitettu ja räjäytetty. Eroa siviilien ja sotaväen välillä ei käytännössä ole. Tilanne on ollut täysin poissa hallinnasta, ja samanlainen kostonkierre kuin Kosovossa tuntuu olleen käynnissä. Rukoilkaamme vihan laantumista heille.

"Herra, opeta meille, miten rakentaa rauhaa tässä maailmassa!"

Terveisin, Marja

Ei kommentteja: